Buurt zegt Nee Buurt zegt ja
Uitleg bij de raamposter (1 van 4)
BUURT ZEGT NEE
BUURT ZEGT JA
Wat betekent NEE
Wat betekent JA
Nee
Nee
Stop stapelen, ga afstapelen
De overlast van teveel van eenzelfde soort problemen bij elkaar is ondraaglijk geworden.
Wij zeggen genoeg is genoeg, hier stopt het en we gaan de andere kant uit, afstapelen van die overlast.
Ja
Ja
leefbaar & veilig
Een aantal gevolgen van deze problemen zijn de grens van toelaatbaarheid drastisch overschreden. Zij vormen geen hinder of overlast meer maar een directe bedreiging voor en zelfs een aantasting van de leefbaarheid en veiligheid van bewoners.
Wij zeggen JA tegen het recht op een leefbare en veilige gemeenschap.
Wij spreken eenieder aan om de eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden die op welke wijze dan ook, de kernwaarden leefbaar & veilig onder druk zetten of in gevaar brengen.
Direct spreken we de overheid aan, als de primaire verantwoordelijke partij.
Wij spreken de betrokken instanties aan.
We spreken de bewoners aan.
We spreken onszelf aan.
Uitleg bij de raamposter (2 van 4)
BUURT ZEGT NEE
BUURT ZEGT JA
Wat betekent NEE
Wat betekent JA
Nee
Ja
Het JA valt niet te realiseren zonder het NEE aan te pakken. Het NEE valt niet op te lossen zonder het JA vorm te geven.
Beide houden elkaar in een wurggreep en zijn veroordeeld tot een gelijktijdige gewichtsbeweging om hier uit te komen.
Een extra uitdaging is dat de verantwoordelijkheid verdeeld is over partijen die met een verschillende intentie in de race zitten.
De sterkste partij in deze race is de overheid. Mooi, de overheid zijn volksvertegenwoordigers daarmee zijn wij, het volk dus, de krachtigste stem.
Die stem vraagt nu om daden.
Het is als het huwelijk tussen macht en verantwoordelijkheid, waarbij er een balans tussen beide aangesproken wordt die een wederzijdse dienstbaarheid ten tonele voert die we nog niet eerder hebben mogen ervaren in onze cultuur, in onze manier van met elkaar omgaan.
Dit is absoluut geen reden om het probleem uit de weg te gaan, of de weg naar een oplossing niet aan te gaan, integendeel.
Uitleg bij de raamposter (3 van 4)
BUURT ZEGT NEE
BUURT ZEGT JA
Wat betekent NEE
Wat betekent JA
Nee
Voor alle duidelijkheid, wij zijn NIET tegen een ggz vorm in het algemeen. Wij zijn NIET tegen een ggz behandeling. Wij zijn NIET tegen ggz cliënten.
Wij zijn WEL tegen de overlast die de problemen veroorzaken.
Problemen hebben een oorzaak en een gevolg.
Wij, bewoners, worden geconfronteerd met de gevolgen van de problemen van een ander. Daar kunnen we NIET verder mee omgaan. Daar willen we ook NIET verder mee belast worden. Dat is NIET onze taak. Daar zijn wij NIET toe uitgerust. Daar zijn wij NIET voor opgeleid. Daar worden we NIET voor betaald.
Ja
Wij spreken de instanties aan die deze vorm van zorg aanbieden, die daar WEL toe uitgerust zijn, WEL voor opgeleid zijn en daar WEL voor betaald worden. Het is jullie taak WEL en verantwoordelijkheid WEL om in onze gemeenschap een leefbare en veilige situatie te waarborgen met jullie bedrijfsvoering.
Het is de taak van de overheid om hier op toe te zien dat dit gebeurt en ons te beschermen tegen zowel de gevolgen als ook de oorzaak van deze vorm van problemen, lees hier overlast.
Wij willen een afstapelen van de problemen, een afstapelen van de overlast.
Uitleg bij de raamposter (4 van 4)
BUURT ZEGT NEE
BUURT ZEGT JA
Wat betekent NEE
Wat betekent JA
Nee
Wij buurtbewoners, bewoners van Hoensbroek, zijn ons er terdege van bewust dat de overlast die wij ervaren niet van één partij afkomstig is. Ook niet van één soort van bedrijfsvoering. Wel van één soort houding, ongeïnteresseerd en niet betrokken zijn in de (eigen) leefomgeving.
Armoede en ellende leidt tot deze houding. Er wonen te veel mensen in een uitzichtsloze situatie bij elkaar. De concentratie ellende is te hoog. Ellende trekt ellende aan. Deze cirkel wordt nu gevoed in plaats van verbroken.
Wij roepen het STAPELEN van probleem situaties een halt toe!
Ja
Wij willen een oplossing voor de situatie waarin we beland zijn!
Daar is AFSTAPELEN een begin in!
In een gezonde leefomgeving kunnen we de lasten verdelen en kunnen zij steun geven die dit kunnen dragen en daar kunnen zij steun ontvangen die daar behoefte aan hebben.
Wat daarvoor nodig is, is een BALANS, deze is hier zoek.